De geur van vlinders

Het is eind augustus en loom warm. Ik slenter wat door de wijk op zoek naar schaduw of een zuchtje wind. In mijn herinnering waren de zomers uit mijn jeugd ook vaak zo zonnig en warm.

“Ik ruik vlinders”, flitst er door mijn hoofd en ik kijk verwachtingsvol om me heen.

Ineens zie ik mezelf weer staan aan het eind van onze oprit naast de voortuin van de buren. Tussen de middag kom ik altijd naar huis om een boterham te eten en daarna moet ik weer naar school. Op zo’n heerlijke dag als vandaag heb ik daar helemaal geen zin in en blijf ik veel liever buiten spelen. Of naar de vlinders te kijken. In een van de struiken in de voortuin van de buren zitten er wel een stuk of 10. Ik ken alleen het koolwitje bij naam, maar herken ze allemaal. Die met die grote ogen op de vleugels, die zie je niet zo vaak. Of die met roodbruin en zwart, daar is een grote en een kleine van.

Mijn ogen gaan van vlinder naar vlinder. Mijn blik blijft wat langer hangen bij de vlinders die hun vleugels tegen elkaar gevouwen hebben. Het is altijd een spannend moment als ze die openvouwen, want dan zie je de mooiste kleuren.

Als ik ze dan schijnbaar moeiteloos en doelloos van bloem naar bloem zie fladderen, wou ik dat ik een vlinder was. Ik ruik de heerlijke zoete geur en droom weg. Vrolijk en vrij fladderend ontdek ik de wereld.

Tik, tik, tik. Mijn moeder tikt op het keukenraam, wijst op haar horloge en maakt een gebaar dat ik moet doorlopen anders kom ik te laat op school.

Ik zucht eens diep,  snuif nog één keer die heerlijk geur op en ga op weg naar school.

“Dag mevrouw”, zegt een vriendelijke postbode als hij langsloopt. Ik schrik wakker, zie dat ik naast een vlinderstruik stil ben gaan staan en moet lachen. De geur van vlinders en de geur van vrijheid, ik heb ‘m gevonden. Ik speur de dieppaarse bloementrossen af naar vlinders. Helaas geen vlinder te ontdekken dit keer. Maar zo’n vlinderstruik, die wil ik ook in mijn eigen tuin. Om lekker bij weg te dromen.

2 reacties op “De geur van vlinders”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.