Weerbericht

Het is vroeg op de avond. Ik lig op de grond in de bijkeuken. Het waait wat koud door het rooster dat in de achterdeur zit, maar dat deert me niet want ik ga helemaal op in mijn knutselwerk.

Ik heb al de hele week gezeurd om een grote doos want ik heb ergens gezien hoe je daar met wat stokken en een rol behangpapier een televisie van kan maken. En eindelijk had mijn moeder vandaag een geschikt exemplaar gevonden.

Samen hebben we er aan de voorkant een gat in gemaakt als beeldscherm en links en rechts, boven en onder kleine gaatjes om twee stokken door te steken. Het papier kan op een van de stokken gerold worden en dan met de andere stok naar de andere kant gedraaid worden zodat je steeds een ander beeld ziet.

En nu ben ik bezig om die beelden te tekenen. Ik heb het behangpapier met het patroon naar beneden op de grond liggen en ik teken op de achterkant weerkaarten. Met een front boven de Noordzee en hoge en lage drukgebieden. Waar ze precies liggen is niet goed te zien, want landkaarten tekenen kan ik nog niet zo goed.

Ik ben ook in mijn hoofd, of is het toch hardop, het weerpraatje aan het oefenen wat bij de beelden hoort. Want als ik klaar ben mag ik mijn weerbericht aan mijn vader en moeder laten zien.

Mijn moeder steekt af en toe haar hoofd om de deur om te zien hoever ik ben. “Nog even,” mompel ik elke keer.

Ik teken en kleur en als ik bijna klaar ben komt mijn moeder me vertellen dat het nu toch echt bedtijd is. Ze is onverbiddelijk, ik moet alles opruimen en mag morgen verder gaan.

Als ik daar dan tenminste nog zin in heb.

(geschreven tijdens de cursus “Levensverhalen” van Heleen Bosma)

3 gedachten over “Weerbericht”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *