Nachtboot

Ik schrik wakker van gerammel met kopjes en bordjes en weet even niet waar ik ben.

Ik lig op de kussens van een bank, met mijn kleren aan en mijn zomerjas over me heen en ik heb het steenkoud. Ik kijk om me heen en zie smoezelige vloerbedekking en als ik me even uitrek zie ik door de ronde raampjes de deining van de zee. Dan herinner ik het me: ik ben samen met Evelien op de ferry op weg naar Engeland.

“Neem de nachtboot”, zeiden vrienden, “dan kan je lekker slapen tijdens de overtocht en heb je een extra dag vakantie.” Een andere vriend voegde er aan toe dat we ons de kosten voor een hut konden besparen door gewoon op één van de banken in de openbare ruimtes te slapen.

Omdat we allebei studeren hebben we gekozen voor een low-budget fiets/kampeer vakantie in het zuiden van Groot-Brittannië. Vandaar dat we nu met de nachtboot van Vlissingen naar Sheerness varen.

Maar we hebben eigenlijk geen flauw idee waar we aan begonnen zijn. We weten niks van kamperen, lange fietstochten of koken op een enkel gaspitje.

Ik kijk even naar Evelien die op een andere bank ligt. Zij heeft blijkbaar geen last van de geluiden uit het restaurant en slaapt gewoon door. Ik kijk op mijn horloge: 5 uur. Er worden voorbereidingen getroffen voor het ontbijt. Daar hadden we gisteravond niet aan gedacht toen we ons hier bij de ingang van het restaurant nestelden. Het is wel vroeg, maar volgens planning gaan we om 7 uur al van boord. En ik snap nu ook ineens waarom andere fietsers gisteravond hun slaapzakken uitrolden, toen was het hier bloedheet maar nu is het steenkoud. Ik maak een mentale aantekening voor de terugreis: “andere locatie kiezen om te slapen en onze slaapzakken van de fiets halen en meenemen naar boven”.

Hongerige mensen stromen de hal binnen en de herrie neemt toe. De deuren van het restaurant gaan open en de geur van gebakken eieren en vers geperst sinaasappelsap komt ons tegemoet. Mijn maag begint te knorren.

Evelien is inmiddels ook wakker geworden. We zien dat het restaurant alleen toegankelijk is voor mensen die gereserveerd hebben. Wij spreken af dat we aan wal op zoek gaan naar een goedkoop, lekker ontbijtje en stillen voorlopig onze honger met de cream crackers die we in onze tas hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *